В сградата на Бизнес-инкубатора в гр. Кърджали се проведе пресконференция, организирана

...
В сградата на Бизнес-инкубатора в гр. Кърджали се проведе пресконференция, организирана
Коментари Харесай

Представиха интегрирания проект „Шанс – Интегриран подход за социално приобщаване”

В постройката на Бизнес-инкубатора в гр. Кърджали се организира конференция, проведена от Oбщина Кърджали, в качеството й на Бенефициент на интегриран план „ Шанс – Интегриран метод за обществено приобщаване “, според подписан Административен контракт за даване на безплатна финансова помощ с рег. № BG05M9OP001-2.056-0024 от 01.02.2022 година по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “2014-2020 и Оперативна стратегия „ Наука, обучение и образован напредък “ 2014-2020 – съфинансирани от Европейския обществен фонд на Европейския съюз, по Процедура за съответни бенефициенти BG05M9OP001-2.056„ Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. интегрирани ограничения за възстановяване достъпа до обучение “ – Компонент 2 “.

            Поканени за присъединяване на конференцията бяха сътрудниците на интегрираният план:  Основно учебно заведение „ Св. Климент Охридски “ – гр. Кърджали и „ Фондация „ Младежки център кръг – Арт придвижване Кръг “, асоциираните сътрудници по плана: Агенцията по заетостта, Дирекция „ Бюро по труда “ – Кърджали; Агенцията за обществено подкрепяне, Регионална дирекция за обществено подкрепяне – Кърджали;Регионално ръководство на образованието – Кърджали, медии и жители.

Пресконференцията бе открита от Ръководителя на интегрирания план – госпожа Бехрин Местан, която приветства присъстващите от името на Кмета на Община Кърджали – доктор Хасан Азис, представляващ Бенефициента по плана, и показа на присъстващите: екипа за организация и ръководство на плана, представителите на сътрудниците и представителите на асоциираните сътрудници по плана.

Пресконференцията, която бе и първа за интегрираният план, продължи с показване на самият план, който се осъществя от  1 февруари  2022 година след подписване на Административният контракт. Община Кърджали, в качеството си на Бенефициент, извършва интегрираният план „ Шанс – Интегриран метод за обществено приобщаване “ по две оперативни стратегии: Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020 година, която се явява и водеща стратегия, и Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ” 2014-2020 година

След това бяха показани и резултати, които са реализирани до този миг от стартирането на интегрираният план, като преди всичко, бе посочено, че: с дейностите, които  се осъществят по план „ ШАНС – Интегриран метод за обществено приобщаване “, се добавя и надгражда осъществяването на Инвестиционната стратегия на Община Кърджали, която като Бенефициент по Приоритетна ос 1 на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, сполучливо осъществя план „ Изграждане на обществени жилища в град Кърджали “ във връзка, с който бяха построени и следва да бъдат пуснат в употреба 69 изцяло оборудвани и обзаведени обществени жилища. Към Община Кърджали има назначена Комисия за асортимент на лицата, които ще бъдат настанени в тези жилища, според призната от Общински съвет-Кърджали – Наредба за реда и изискванията за настаняване в обществените жилища на Община Кърджали.

Идеята на интегрираният план се показва в това – лицата, които ще бъдат настанени в обществените жилища, да бъдат включени в дейностите по плана, осигуряващи осъществяването на ограниченията от по този начин наречения „ обществен пакет “ като част от услугата „ обществени жилища “, включващ – обучение, опазване на здравето, обществено приобщаване и претовареност. Освен жителите на обществените жилища се планува в тези действия да бъдат включени и други уязвими лица от малцинствени и обществено слаби групи от популацията, които се разпознават от екипа на плана в съдействие с нашите сътрудници. На този стадий в дейностите, които се осъществят по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, са включени: лица, които са подали заявки за настаняване в обществените жилища, дават отговор на изискванията, според Наредбата и са в Окончателният лист на лицата, които ще бъдат настанени в обществените жилища, както и други лица от уязвимата група – малцинствени и обществено слаби лица от популацията, които са били разпознати от екипа на плана в съдействия с асоциираният сътрудник – Агенция по заетостта, Дирекция „ Бюро по труда “ – Кърджали

            Дейностите, които се извършват все още по Оперативна програма„ Развитие на човешките запаси “, са:
активност, обвързвана с осъществяване на мотивационно образование, където досега присъединяване са взели  103 лица от уязвимите групи – всички безработни лица, които са били регистрирани в БТ-Кърджали и 94 от тях са получили Сертификат за сполучливо минал курс на мотивационно образование. Всички лица, които са минали сполучливо мотивационно образование, са подали  заявление за включване в трудова заетостдейност, обвързвана с  трудова претовареност по плана, като до този момент  са подписани трудови контракти с 83 лица, като 77 лица не престават да са трудово ангажирани, а 6 лица са прекратили присъединяване си в активността. Към актуалният миг са назначени: 35 служащия „ Поддържане на здания “, 15 лица като „ Общ служащ “, 22 лица „ Работник озеленяване “  и  5 „ Помощник-готвачи “. Голяма част от наетите лица са в Общинско дружество “Озеленяване, благоустройство и непорочност “, други в Общинско дружество „ Паркинги, гаражи и зони за паркиране “, друга част са назначени по кметствата на обитаемоте места в Община Кърджали и трудово ангажирани с месторабота в постройката на общинска администрация- Кърджали. На лица, които за назначени до този миг им е направена застраховка да трудова акцидент и трудова медицина.дейността, обвързвана с повишение на информираността по отношение на обществените и здравните права и повишение на здравната просвета на лицата от уязвимите групи се реализира от двамата здравни посредници, които са назначени в Община Кърджали и работят с малцинствените групи. В момента върви идентификация на лицата от уязвимите групи, които ще се включат в активността. Те би трябвало да доближат до 140 лица.Дейността, обвързвана с  „ Инициативи за превъзмогване на отрицателните стандарти “ се извършва напълно от Партньора –  Фондация „ Младежки център Кръг – Арт придвижване Кръг “ и на конференцията госпожа Радост Николаева – Председател на Съвета на Фондацията и Представляващ Партньора показа  изпълнението на поетите уговорките по отношение на осъществяването на активността досега,   свързани с самодейностите за превъзмогване на отрицателните стандарти, основани в обществото за тези уязвими групи. Г-жа Николаева съобщи, че работи с екип от експерти, с които незабавно след стартирането на активността са създали анкетни карти, приспособени към всяка от изследваните таргет групи и към актуалният миг млад екип от анкетьори организира изследване с 50 работодатели и жители и 150 представители на малцинствени общности, преобладаващо ромската.
            Дейностите по  Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, които се  извършват от другият Партньор по интегрираният план – Основно учебно заведение „ Св. Климент Охридски “ – гр. Кърджали,  бяха показани от госпожа Маргарита Тодорова – Директор на учебното заведение и Представляващ колегата.

            Г-жа Тодорова показа дейностите, които се осъществят към актуалният миг и които са свързани с:  
в допълнение образование по български език за деца и възпитаници, за които той не е майчин. Тук, бе посочено, че са образувани 14 групи с общо 71 възпитаници от уязвимите групи, за които българският език не е майчин. Лицата, които са включени в активността, са възпитаници на Партньора и част от тях са деца на лица, които ще бъдат настанени в построените общински обществени жилища;дейността, обвързвана с спомагателни занимания със застрашени от отпадане от учебно заведение възпитаници от етническите малцинства, са образувани общо 10 групи, от които: две групи по „ Арт занимания “, една група „ Английски “, една група „ Математика “, една група „ Информационни технологии “,  две групи по „ Човек и природа “,  две групи по „ Спортни занимания “ и една група „ Танци “  с общо 51 възпитаници от уязвимите групи.
Във връзка се реализирането на тези действия ще бъде усъвършенствана просветителната среда в базата на колегата ни ОУ „ Климент Охридски “, като се сътвори учебен център „ Нов късмет “ – шест от класни стаи ще бъдат обзаведени и оборудвани със средства по плана. И не на последно място, бе посочено, че значима част от плана е и активността, в която ще се  работи с родителите на децата от уязвимите групи, която на този стадий не е започва и ще бъде осъществена на по-късен стадий, както е посочено и в самият план.

            В умозаключение ръководителят на интегрираният план – госпожа Бехрин Местан, уточни,че с осъществяването на дейностите по интегрираният план „ ШАНС – Интегриран метод за обществено приобщаване “,  ще се способства за: увеличение броя на лицата от уязвимите етнически общности, които ще са  включени в трудова претовареност, обучение, образование, в обществени и здравни услуги; за позитивна смяна на публичните настройки към проблемите на лицата  от най-уязвимите групи, което ще се реализира с дейното партньорство с неправителствения бранш. Или систематизира казано – резултата от актуалните битови условия на живот, основани в построените обществени жилища, в композиция с ограниченията от по този начин наречения „ обществен пакет “ по този интегриран план ще покачат качеството и стандарта на живот измежду представителите от определените целеви групи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР